سفارش تبلیغ
صبا ویژن
 تعداد کل بازدید : 122337

  بازدید امروز : 34

  بازدید دیروز : 7

آرش شفاعی2

 
روز ستمدیده بر ستمکار سخت‏تر است ، از روز ستمکار بر ستم کشیده . [نهج البلاغه]
 
نویسنده: آرش شفاعی ::: پنج شنبه 84/4/23::: ساعت 1:35 عصر

 احتمال وجود جهان های دیگر

چگونگی پیدایش هستی و زمان آغاز تشکیل آن همواره ذهن بشر را به خود مشغول کرده و فیلسوفان و دانشمندان در پی راز گشایی از این معما در طول حیات بر روی کره خاکی بوده اند.

دکتر بهرام مبشر، کاشف ایرانی دورترین کهکشان جهان و نماینده سازمان فضایی اروپا در ناسا روز گذشته با تشریح کشف اخیر خود تأکید کرد:با این کشف تئوری های مربوط به پیدایش جهان به هم خورد و باید به دنبال تئوری جدیدی بود. وی با اشاره به تصویر گرفته شده از عمیق ترین نقطه جهان توسط تلسکوپ هابل و تصویر تصادفی دریافتی از تلسکوپ اسپیدزل گفت:کهکشان کشف شده دارای جرمی 100 هزار میلیون برابر خورشید ما و تقریباً برابر کهکشان راه شیری است که 600 میلیون سال پس از به وجود آمدن جهان، به وجود آمده است.

فرضیه های رایج در خصوص ایجاد جهان، بر این نظر استوار بود که کهکشانهای کوچک در طول زمان به هم رسیده و کهکشانهای بزرگ ایجاد کرده اند، ولی این کشف خط بطلانی بر این نظریه است؛ زیرا کهکشان یاد شده با حجم بزرگ خود تنها 600 میلیون سال کمتر از عمر 14 میلیارد ساله جهان کمتر سن دارد.به عبارت دیگر در مدت کمی(600 میلیون سال!) پس از تولد جهان شاهد ایجاد کهکشانی حجیم بوده ایم که تئوری پیوستن کهکشانهای کوچک را رد می کند.

دکتر مبشر که در محل خبرگزاری فارس با خبرنگاران سخن می گفت، افزود:کهکشانهای موجود در جهان با سرعتی بسیار در حال دور شدن از ما هستند، خبرنگار ما پرسید:یعنی جهان در حال انبساط است؟

وی پاسخ داد:آری و در خصوص آینده جهان دو نظریه موجود است یا این انبساط تا ابد ادامه می یابد و یا از حد بحرانی گذشته، دوباره منقبض می شود تا به یک انفجار اولیه دیگر برسد.

خبرنگار ما از وی سؤال کرد:با این حساب نمی شود فکر کرد که جهان های پیش از ما نیز وجود داشته که جهان کنونی حاصل انقباض و انفجار آنهاست؟  کاشف ایرانی دورترین کهکشان جهان گفت:ممکن است پیش از این جهان، جهان دیگری وجود داشته که انفجار آن باعث ایجاد گیتی فعلی شده است یا اینکه جهان های دیگری نیز در حال حاضر وجود داشته باشد که ما به آنها دسترسی نداشته باشیم.

وی افزود:ما تنها 10 درصد ماده سیاه موجود دو جهان را مشاهده می کنیم و ممکن است این جرم 90 درصد ماده سیاه نامریی زمانی جهان را ببندد و تعادل آن را بر هم بزند.

 دکتر مبشر با بیان اینکه خورشید ما با عمری 5 میلیارد ساله قادر است 5 میلیارد سال دیگر به حیات خود ادامه دهد افزود:در صورت به هم خوردن تعادل میان انرژی حاصل از تبدیل هیدروژن به هلیم در سطح خورشید و جاذبه سطحی آن، خورشید تحت تأثیر جاذبه خود منقبض شده و به حفره سیاه تبدیل شود.

وی در تشریح عظمت جهان هستی و در پاسخ به خبرنگار ما در خصوص امکان وجود حیات گفت:در کل جهان 100 هزار میلیون کهکشان و در هر کهکشان 100 هزار میلیون ستاره وجود دارد و احتمال دارد یکی از این ستاره ها سیاره ای مثل زمین داشته باشد که دارای حیات باشد ولی اطلاعاتی در این خصوص نداریم.

مبشر در خصوص شلیک سفینه کوچک به شهاب سنگ"تمپل1" توسط متخصصان ناسا و اهمیت آن گفت:این حادثه ای است که می تواند در عمر یک انسان، یکبار رخ دهد و اهمیت علمی فراوانی دارد؛ زیرا با جمع آوری قطعات متلاشی شده شهاب سنگ و تجزیه و تحلیل آنها می توان به اسرار حیات در ماورای منظومه شمسی و احتمال وجود آب یا عناصر آبی پی برد.

 وی گفت:ما نمی توانیم به ماورای منظومه شمسی راه پیدا کنیم، ولی شهابها از آن سوی منظومه می آیند و با مطالعه بر روی آنها می توان به اطلاعات ارزشمندی از کیهان دست یافت، ضمن اینکه هابل عکسهایی با قابلیت تفکیک بالا از این شهاب گرفته که می تواند در خصوص دما، ترکیب و رنگ آنها اطلاعات مفیدی به ما بدهد.

 وی با اشاره به پروژه مهم ساخت فضاپیمای "جیمزوب" و تأثیر آن در مطالعه لحظه پیدایش جهان گفت:این فضاپیما برخلاف هابل که در مدار زمین حرکت کرده و تحت تأثیر میدان حرارتی زمین است، در مداری ورای ماه خواهد چرخید و خواهد توانست اطلاعات ورای منظومه شمسی و جهان هستی را به ما منتقل کند. وی زمان پرتاب این فضاپیما را سال 2011 اعلام کرد.

مبشر ایده رئیس جمهوری آمریکا در خصوص اعزام انسان به ماه و مریخ تا سال 2020 را از نظر علمی بی اهمیت عنوان کرد، ولی آن را دارای ارزش فناوری دانست و در عین حال به انجام رسیدن این ایده تا سال 2020 را بسیار بعید گفت.

دکتر مبشر پیشرفت علمی دانشمندان جوان کشور را قابل تحسین دانست و با اشاره به شکسته شدن مرزهای دانش کیهان شناسی، مهمترین معضل علمی کشور را در این رشته کمبود مدرسانی برای آموزش شیوه های کارشناسی و استفاده از ایده ها و اطلاعات دانست. وی گفت:بنده به همراه چند تن از ایرانیان متخصص مقیم خارج و دانشمندان خارجی برنامه های مستمری برای انتقال این دانش به دانشجویان کشور در مقطع دکتری آغاز کرده ایم و سعی ما بر این است سطح دانشگاهی ایران را در این رشته به سطح جهانی برسانیم و شاهد انتشار مقالات دانشمندان کشور در مجلات معتبر علمی و مطرح شدن نام ایران در سطح جهان باشیم. وی با اشاره به برگزاری دوره های علمی در جزیره قشم و دانشگاه صنعتی شریف از عزم خود برای تربیت نیروی متخصص در کشور برای رسیدن به خوداتکایی در رشته فیزیک کیهانی خبر داد.

 شایان ذکر است، دکتر مبشر در سال 1337 در تهران متولد شده، دیپلم ریاضی را از دبیرستان البرز و لیسانس فیزیک را از مدرسه عالی پارس دریافت کرد و سپس به انگلستان رفت و مدرک فوق لیسانس و دکتری خود را در رشته کیهان شناسی مشاهده ای از دانشگاه"دورهام" انگلستان گرفت. وی پس از دریافت درجه فوق لیسانس مهندسی اپتوالکترونیک، مدت هشت سال در این دانشگاه به تدریس و تحقیق اشتغال داشت و از چند سال قبل در انستیتو تلسکوپ فضایی هابل در ناسا فعالیت دارد.

دکتر مبشر در حال حاضر نماینده سازمان فضایی اروپا(ESA) در ناسا و از دانشمندان مسؤول آشکار ساز niKmouse تلسکوپ فضایی هابل است.


 

لیست کل یادداشت های این وبلاگ